Barion Pixel

A munkaszerződés és tájékoztatás kötelező tartalmi elemei!


2019. január. 30

A munka törvénykönyve tételesen felsorolja, hogy mik a kötelező tartalmi elemek. Ezeket vesszük most sorra.

 

A munkaszerződésnek csupán két kötelező tartalmi eleme van az alapbér és a munkakör, azonban érezhetjük, hogy ez így nem lesz elegendő, hiszen rengeteg dolog van, amit egy munkaszerződésben tisztázni kell, és bele kell foglalni a munkáltató saját érdekében, nem beszélve azokról a dolgokról, amiről ha nem esik szó a munkaszerződésben a törvény szerint egy alapesetet kell figyelembe vennünk.

Például, amennyiben nem foglaljuk bele a munkaszerződésbe, hogy rész-, vagy teljes napi munkaidőre jött létre, automatikusan teljes munkaidőként kell figyelembe venni. Ezzel akkor van baj, ha a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló munkabére nem éri el a teljes munkaidős minimálbért vagy garantált bérminimumot.

Amennyiben az Online Munkaügy dokumentumait használja, biztos lehet benne, hogy ilyen hibába nem esik.

Ami a tájékoztatást illeti a munkáltatónak legkésőbb a munkavállaló munkaviszonyának kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban kell megtennie. A kötelező elemei a napi munkaidő, az alapbéren túli munkabér és egyéb juttatások, a munkabér elszámolásának módja, munkabérfizetés gyakorisága, és kifizetés napja, a munkakörébe tartozó feladatok, szabadságának mértéke, számításának módja és kiadásának szabályai, a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályai, arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik–e, valamint a munkáltatói jogkör gyakorlójáról.

Vissza az oldal tetejére